Onlangs las ik in een dagblad een ingezonden brief van een kind van gescheiden ouders dat binnenkort zou afstuderen. Hij zag erg op tegen de diploma-uitreiking, omdat zijn ouders niet meer door één deur kunnen. Voor veel kinderen van gescheiden ouders is dit een herkenbaar probleem.

Het trekt natuurlijk een flinke wissel op je incasseringsvermogen als je partner er plotseling met je beste vriend(in) van doorgaat of wanneer je door je ex financieel tot op het bot wordt uitgeknepen. In mijn praktijk maak ik regelmatig mee dat een van de ouders er moeite mee heeft om de verjaardagen van de kinderen te vieren samen met zijn of haar ex-partner. Ouders moeten voor zichzelf deze afweging maken. Het kan ook niet worden afgedwongen. Wel staat tegenwoordig in de wet dat ouders verplicht zijn de band met de andere ouder te bevorderen. Ook staat in die wet (wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding) dat een kind recht heeft op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders. De meeste kinderen zullen, als je het ze vraagt, zeggen dat ze het liefste allebei hun ouders bij zich hebben op hun verjaardag en andere feestdagen. Als de aanwezigheid van een ex-partner alleen maar stress en frustratie met zich meebrengt, is dat soms geen optie meer en is het beter om alle feestdagen (eerlijk) te verdelen. Maar er zijn dagen, zoals een diploma-uitreikingen of een huwelijk, die je niet kunt verdelen. Binnenkort is het weer de tijd dat kinderen hun schooltijd of hun studie feestelijk zullen afronden. Dit is zo’n belangrijke dag voor een kind, voor de ouders trouwens ook, dat zij allebei aanwezig moeten zijn. Voor de ouders is het dan zaak om voor één dag hun emoties te parkeren. Voor je kind is het geen feestdag wanneer er ruzie wordt gemaakt of wanneer een van de ouders ontbreekt. Dus ouders, hoe moeilijk het soms ook zal zijn, stap over je eigen schaduw en maak een feest van die diploma-uitreiking!